Új őstermelői és a családi gazdasági rendszer

Jövő évtől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások, miután a Parlament 174 igen szavazattal, 6 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett törvénytervezetet.

Őstermelők esetében ők már mezőgazdasági szolgáltatást is végezhetnek a bevétel maximum 25%-a erejéig. Illetve jelentősen megnőnek a kistermelők értékhatárai. A jelenlegi minimálbérhez viszonyítva kb 1M/8M/20M forintos értékhatárokkal számolhatunk. A bevételekbe ráadásul a kapott támogatások nem számítanak majd bele.

Őstermelők családi gazdasága lényegében az eddigi családi gazdaságok intézménye lesz, azzal a kikötéssel, hogy maximum 4 személyre lehet szétosztani a bevételeket

Családi mezőgazdasági társaság. Ez egy igen érdekes társasági forma. Abban az esetben, ha a tagok egy családhoz tartoznak, akkor a NAK-nál lehet kérelmezni a CSMT minősítést. Ekkor a tagok a földvásárlásnál ugyanolyan kategóriába fognak esni, mint jelenleg a családi gazdálkodók.

A gazdasági társaságokból – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e CSMT-minősítéssel vagy sem – adófizetés kötelezettsége nélkül kivehető a normatív támogatásként kapott összeg, a saját földért kapott bérleti díj, és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára vagy tőketörlesztése. Az ilyen módon mentesített jövedelem ugyanazon gazdaság esetén adóévenként nem haladhatja meg az 50 millió forintot.

Részletesen itt olvashat róla.

Leave a comment